Oum El Banine 20 år
Oum El Banine 20 år
Nu i dagarna är det 20 år sedan Mahjouba Edbouche grundade Oum El Banine för att utsatta kvinnor och barn skulle ha någonstans att vända sig, och för att ge dessa kvinnor och barn en chans till ett värdigare liv. Hon gjorde detta utifrån övertygelsen att samhället aldrig kommer att utvecklas om man inte börjar prata om kvinnors situation och möjligheter. Och utifrån övertygelsen att det inte finns något som "oäkta barn" eller en illegitim graviditet. En mamma är en mamma, och alla barn ska åtnjuta samma rättigheter, oavsett vem deras föräldrar är.
Att kunna konstatera att Oum El Banine nu har funnits i tjugo år är ganska otroligt. Men trots att mycket genom åren har talat emot Mahjouba och hennes verksamhet har Oum El Banine överlevt. Hindren har varit många: det sociala tabut kring att tala om sex och våldtäkt - och graviditet utanför äktenskapet; det sociala stigmat som drabbar ensamstående mödrar och deras barn pga traditionella tankar om familjens heder och anseende.
Även lagstiftningen inom ovanstående områden har talat emot Oum El Banines uppdrag, liksom många gånger myndigheternas ovilja att erkänna de sociala problem som finns i landet. Därtill följer också de stora ekonomiska problem som Oum El Banine har haft genom åren, och hur de har fått kämpa för sitt existensberättigande och för att få in tillräckligt med pengar för att kunna ge kvinnor och barn tak över huvudet och en möjlighet till en framtid.
Ingenting har varit självklart eller enkelt. Många hade nog gett upp långt tidigare. Men inte Mahjouba. Hon känner nog inte till det begreppet. Som trebarnsmor och änka från 24 års ålder, utan något socialt skyddsnät, har hon den långa vägen fått erfara hur samhället har sett på ensamstående mödrar. Och genom sin egen historia har hon fått en drivkraft att skapa förändring. Mahjouba själv beskriver återkommande sitt engagemang som en militant kamp för kvinnors och barns värdighet. Hennes sorg och vrede över hur samhället har behandlat henne och andra ensamma kvinnor har hon kanaliserat till ett vansinnigt driv för att skapa förändring. Nu, vid nära 70 års ålder, kan hon och alla vi andra konstatera att det är ett otroligt livsverk som skapats.
Genom Oum El Banine har under åren tusentals utsatta kvinnor och barn fått en chans till ett liv. Tusentals gravida, ogifta kvinnor och flickor har fått vägledning, tak över huvudet på Oum El Banines skyddade boende, hjälp till en säker förlossning, hjälp med att officiellt registrera sin bebis och därmed ge den en identitet, en möjlighet att placera sitt barn dagtid på Oum El Banines dagis medan mödrarna själva har hjälpts till ett arbete, så att de ska kunna försörja sig själva och sina barn.
Överlevare av sexuella övergrepp har fått hjälp att ta sina fall till domstol, Oum El Banine har medverkat till att få pedofiler dömda för sina brott, och genom sitt enträgna arbete med att öppna en dörr för dem i nöd har människohandlare i regionen fått färre möjliga offer att sätta sina klor i. Det är inte för intet som människohandlare i Inezgane utanför Agadir ser Mahjouba som ett stort problem då hon "förstör deras verksamhet". Runt den stora busstationen för långfärdsbussar som finns i Inezgane cirkulerar många män som söker efter utsatta kvinnor som stiger av bussarna där. Det handlar ofta om fattiga, unga kvinnor från landsbygden som många gånger blivit gravida genom våldtäkt, och som har flytt hembyn för att söka anonymiteten i staden. En ensam kvinna är ett tacksamt byte, och om hon är gravid och ensam, ökar chansen att hon är i behov av "beskydd". Kanske erbjuds hon några månaders gratis boende och uppehälle, i utbyte mot barnet hon snart kommer att föda. Priset för en bebis som dessa män sedan kan sälja vidare blir alltså motsvarande kanske tre månadshyror.
Men de senaste tjugo åren har det hänt något: ensamma kvinnor som kommer till Inezgane frågar ofta människor de möter efter Mahjouba. Eller någon i området som inser deras utsatta situation tipsar dem om att uppsöka Mahjouba. Och många är de kvinnor som också hittar till henne: till Oum El Banine eller dess lillasysterorganisation Ahddane i Dcheira som Mahjouba startade 2012. Och vid Mahjoubas sida finns också en fantastisk personal: barnskötare, socialassistenter, dag- och nattpersonal på det skyddade boendet, för att ge några exempel. Flera av dem som arbetar på Oum El Banine har varit med från början. De utför dagligen ett fantastiskt arbete för att ge kvinnor och barn en framtid. Det har många gånger varit otroligt tufft, ibland när det inte har funnits pengar har det gått flera månader innan de har kunnat få sin lön. Men de har stannat. Utan en så lojal personal hade det inte varit möjligt.
De första bebisarna som föddes på Oum El Banine är idag vuxna. Och liksom mycket har hänt i deras liv har Oum El Banine också varit med om mycket i sin tjugoåriga historia. Trots svårigheter har Oum El Banine stått starkt kvar. Och med tiden har också respekten ökat. Namnet på organisationen har spridits, och acceptansen bland både myndigheter och privatpersoner har ökat. Det kommer fler studenter som vill praktisera där, eller arrangera något för mödrarna och barnen, fler lokala donationer märks (även om alla inte vågar skylta offentligt med att de stödjer en verksamhet som Oum El Banines).
Mahjouba Edbouche har blivit ett namn som många i Marocko känner igen. Många gånger under de senaste åren har hon medverkat i olika tidningsartiklar och tv-program för att berätta sin historia, och om sin enträgna kamp för samhällets mest utsatta. Och många är även de internationella besökare, donatorer och vänner som Oum El Banine har fått under åren, och som har hjälpt organisationen att hålla näsan över ytan när det varit som tuffast.
Jag har haft förmånen att följa Oum El Banines arbete i 14 år nu. Oum El Banine har utvecklats enormt under dessa år, och det har varit otroligt fint att följa detta. Jag önskar att jag kunde säga att behoven har minskat med tiden, men tyvärr ser det inte ut så. Fortfarande anländer ensamma kvinnor till busstationen utanför Agadir, fortfarande knackar det dagligen på Oum El Banines dörr av kvinnor som blivit utsatta för övergrepp och/eller blivit gravida och inte har någonstans att ta vägen. Arbetet fortsätter, och måste fortsätta för att även de bebisar som föds idag ska få en chans till en framtid.
Ni är många som gett Oum El Banine ett otroligt stöd under alla dessa år som gått och som generöst gett gensvar på upprop och insamlingar. Ni är också många som har besökt Oum El Banine, för att ge av er tid och gåvor för att bidra till arbetet. Ett enormt stort tack vill jag ge till er. Och jag vill också be er om att följa med Oum El Banine även i framtiden. Med gemensamma krafter kan vi nå förändring.
Jennie Silis
Frivillig för Oum El Banine sedan 2007