Era donationer till Oum El Banine
Nyligen berättade vi om containern som den värmländska organisationen Karavanen har skickat till Oum El Banine under vintern. När vi ändå är på temat praktisk internationell solidaritet vill jag ta tillfället i akt att säga tack för alla otroliga gåvor till Oum El Banine som ni skickar med mig när jag åker till Agadir.
Genom åren har det blivit så mycket saker att jag tappat räkningen för längesedan. Men inför varje resa brukar jag dokumentera hur mycket som jag/vi får ned i samband med resan. Dessa anteckningar brukar jag behålla för mig själv, jag vet inte om det finns intresse av att se dem. Men kanske finns det ändå, för att visa hur mycket som faktiskt går att pressa ner i dubbla bagage med det mesta packat i vakuumpåsar. Varje skänkt bebisplagg kommer till nytta och tillsammans gör det en otrolig skillnad.
Ett exempel - packningen vid en av resorna under 2016:
5 stora filtar, 3 påslakan, 2 underlakan, 4 örngott, 6 små handdukar
29 bebiströjor, 24 bebisbyxor, 5 pyjamaser, 9 bodys, 4 kjolar, 1 overall, 17 bebis/barnmössor, 2 par bebisvantar, 2 par bebistofflor, 6 par bebisskor, 43 par bebisstrumpor, 3 haklappar, 1 bebisfilt, 1 bitring, 4 skallror
5 plagg till större barn, 20 plagg till kvinnorna, 7 par skor till kvinnorna, 5 skötväskor/ryggsäckar, 7 necessärer/småväskor, 2 plånböcker, 1 par solglasögon, 3 kepsar, massa hårsnoddar, hårband, hårspännen
10 fingerdockor, 3 pussel och spel, 6 mjukisdjur, 4 leksaker, 16 leksaksbilar, 1 lekbilmatta, 2 askar färgpennor, 2 askar kritor, 6 plastskålar, 6 bebisskedar, fingerfärg, stenciler och schabloner till målning
Är detta det bästa sättet att stödja verksamheten - kläder finns väl att köpa i Marocko också? Jo, det gör det absolut. Men det är bra kvalitet på det som skänks, och det gör kläderna hållbara och minskar behovet av att snart köpa nya igen. Varje dirham som Oum El Banine och kvinnorna kan spara in genom att inte behöva köpa kläder ökar möjligheten för dem att täcka andra nödvändiga kostnader.
Att mödrarna får klä sig själva och sina barn i bra kläder kan förhoppningsvis också bidra (om än lite) till att återupprätta kvinnornas känsla av värdighet. Kvinnorna skäms ofta för att de har blivit gravida, oavsett om det haft en frivillig relation eller om de blivit våldtagna. Vilken historia de än har blir barnet "beviset" för att de är en i mångas ögon dålig, smutsig kvinna. Barnet betraktas av många som inte lika mycket värd för att det inte har en registrerad pappa. Kläder kan tyckas oviktigt i sammanhanget, men att kvinnorna ska ha möjlighet att klä sina barn i hela, rena och bra kläder känns viktigt. Att det finns skänkta kläder innebär om inte annat så i alla fall ett problem mindre för kvinnan att tänka på.
Väl i Agadir försöker vi fördela sakerna på bästa sätt till de olika delarna av verksamheten. Annars fördelas sakerna självklart av Oum El Banines personal så att rätt grejer hamnar på rätt ställe, men för att bespara dem lite arbete brukar vi göra såhär.
Om det är något som skänkts specifikt till kvinnohemmet tar vi sakerna direkt dit. Det kan vara köksprylar, handdukar, myggnät och annat som det funnits behov av och som vi kunnat få med oss. Där lämnar vi även mjuka kläder såsom t-shirtar, tröjor, leggings, mjukisbyxor, nattlinnen, tofflor mm. Detta för det alltid finns behov av denna typ av plagg där, till de höggravida och nyförlösta kvinnorna.
Vi tar även med väskor och tygkassar ifall det finns med i donationen. Många av kvinnorna som kommer till Oum El Banine för att söka skydd har inte fått med sig någonting på väg dit, kanske bara en liten väska med grejer. Så en lite större väska och kassar finns alltid behov av när de sedan ska flytta till eget boende för att starta sitt nya liv tillsammans med sin bebis. Till kvinnohemmet brukar vi även köpa in hygienprodukter, däribland bindor till de nyförlösta kvinnorna, nya underkläder och matvaror med hjälp av de donationer ni skickar med mig inför resan.
Till daghemmet tar vi bebiskläder, kläder för lite större barn, mer väskor och kvinnokläder, skor, lakan, handdukar mm. Dessa saker hamnar i Oum El Banines förråd i väntan på att fördelas till mödrar och deras barn. Ibland kommer även "utomstående" för att hämta kläder och förnödenheter hos Oum El Banine, t ex kvinnor med lite större barn som har en svår situation men som inte har behov av Oum El Banines kvinnohem/daghem. Det kan vara att de kommer till organisationen vid enstaka tillfällen eller mera regelbundet för att få lite kläder allteftersom barnen växer ur de gamla.
Direkt till personalen i daghemmet brukar vi lämna nappflaskor, nappar, bebisskedar, skålar/muggar mm som kan användas vid måltider i daghemmet av de små barnen, liksom skallror, mjukisdjur, pussel mm som kan användas i verksamheten. Till daghemmet brukar vi även göra lite inköp, efter att ha frågat personalen om de aktuella behoven. Ibland är blöjor mest akut, ibland mjölkpulver, ibland behövs basvaror i köket såsom mjöl, ris, baljväxter, grönsaker, mjölk mm. Vi inhandlar det vi har möjlighet till.
På det närliggande apoteket kan vi ofta beställa mjölkpulver till bebisarna, betala på plats, och sedan överlämna ett kvitto till Oum El Banines personal så att de sedan vartefter kan gå och hämta ut mjölkpulver när de behöver det.
I de fall jag specifikt efterfrågar donationer till blöjor, mjölkpulver och liknande används pengarna också till det. Om det sedan kommer in mera pengar liksom de generella gåvor som kommer in på kontot överförs de till Oum El Banines konto, för att Keltoum som är ekonomiansvarig ska kunna besluta om var pengarna behövs som mest. Det kan vara att betala mediciner hos apoteket, läkarbesök (då all vård inte är gratis), försäkringar, el-, vatten-, och gasräkningar för kvinnohem och daghem eller lön för personalen.
Den allra största delen av donationerna går till Oum El Banine. Men sedan 2012 finns även systerorganisationen Ahddane som också grundats av Mahjouba Edbouche. Organisationen ligger i Dcheira utanför Agadir. Även dit kommer ensamma gravida kvinnor för att söka skydd och hjälp. Även här finns ett daghem där de ensamstående mödrarnas barn får vara dagtid medan deras mammor arbetar för att försörja dem.
Ahddane är lite mindre, omkring 10-15 barn åt gången (jämfört med 25-30 barn på Oum El Banine). Men behoven ser likadana ut, om än i lite mindre skala. Mahjouba brukar nämna ifall det är väldigt ont om kläder på Ahddane, då ber hon oss att ta en lite större del av sakerna dit. Är det på Oum El Banine det största behovet finns för tillfället tar vi dem dit.
I somras fick jag en generös donation av Marie. Bland denna stora mängd av kläder, skor, handdukar, filtar mm fanns även kläder till en 10 - 12-åring. Av dessa har vi nu vid tre tillfällen kunnat ha med kläder till Yasmine. Hon har precis fyllt elva år. Första gången jag mötte henne var hon ett litet knyte i sin mammas famn. Mamman satt och tiggde på Agadirs gator. Flera av er som varit med mig i Agadir har träffat dem båda. Nu är Yasmine alltså elva.
Många flickor i Yasmines ålder som också kommer från utsatta familjer arbetar redan, ofta som pigor i familjer. En del har tvingats hoppa av skolan efter bara några år, andra har aldrig fått börja alls. Istället skickas de iväg för att tjäna pengar till familjen. Men Yasmine går i skolan och har redan bättre förutsättningar än hennes mamma någonsin haft. Hon kan läsa och skriva, och har börjat lära sig lite franska. Hennes framtid kan bli, om inte bra så i alla fall hyfsad.
Nu senast fick hon en grå plyschdress, byxor och hoodie med lurvig krage. Hon hade på sig kläderna redan nästa dag när vi träffades och de passade perfekt. Det var även några tröjor och andra byxor med och en stor filt. Tack Marie med dotter för detta, det betyder mycket!
TACK för alla fantastiska donationer!
/Jennie Silis, kontaktperson i Sverige för Oum El Banine och Ahddane